Οικιστικές υποδομές

ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η οικοκοινότητα στοχεύει στην δημιουργία ενός χρηστικού και ευχάριστου οικιστικού περιβάλλοντος, που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο δεν διαταράσσεται η φυσική ισορροπία και παράλληλα ικανοποιούνται στο μέγιστο δυνατό οι ανθρώπινες ανάγκες και η ανθρώπινη δημιουργικότητα. Η κοινότητα θέλοντας να θέσει την τεχνολογική πρόοδο στην άδολη και ανιδιοτελή υπηρεσία των ανθρώπων, στοχεύει στον συγκερασμό της τεχνολογικής προόδου με την αυτάρκεια, της φυσικής απλότητας με την αστείρευτη ανθρώπινη δημιουργικότητα, της εξοικονόμησης των φυσικών πόρων με την μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

Η πράσινη δόμηση  είναι η πρακτική της δημιουργίας δομών και της χρήσης διαδικασιών που είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες και αποδοτικές ως προς τους πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για όλη τη διάρκεια της ζωής του κτιρίου: από το μέρος που θα κτισθεί, τη δόμησή του, τη λειτουργία του, τη συντήρησή του, την ανακαίνιση και την κατεδάφισή του. Αυτή η πρακτική επεκτείνεται και συμπληρώνει τα κλασσικά θέματα για το σχεδιασμό ενός κτιρίου, όπως οικονομία, χρηστικότητα, διάρκεια στο χρόνο και άνεση.

Οι πρώτιστες ανάγκες στις οποίες θα δίδεται προτεραιότητα, είναι η παροχή καθαρού πόσιμου νερού, η παραγωγή αγνών φυσικών προϊόντων διατροφής, η επαρκής κάλυψη των στεγαστικών και των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων της .Μέρος του οικιστικού σχεδιασμού αποτελεί η δημιουργία αυτόνομων κατοικιών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Οι κατοικίες θεωρούνται ως προσωπικός χώρος των ενοίκων τους. Η νομή και κατοχή των κατοικιών ανήκει στους ενοίκους τους για όσο διάστημα αποτελούν κανονικά μέλη του συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό του. Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση και η διαχείριση των κατοικιών γίνεται από τους ενοίκους τους σύμφωνα με τις ανάγκες και την αισθητική τους. Ο οικιστικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους όπως: κτιριακές εγκαταστάσεις, αίθουσες συσκέψεων / εκδηλώσεων / επιμόρφωσης / μελέτης / ψυχαγωγίας / γραφείων,  εργαστήρια, αποθηκευτικοί χώροι, εκτάσεις και εγκαταστάσεις αγροτικής παραγωγής, εγκαταστάσεις μεταποίησης, διαμόρφωση φυσικού τοπίου, κ.α. Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κοινότητας θα βασίζεται σε μελέτες καθαρών, μη ρυπογόνων μορφών ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκή, αιολική, γεωθερμική ενέργεια, κ.α.), επιλέγοντας αυτές που εναρμονίζονται καλύτερα με την τοποθεσία, τις κλιματικές συνθήκες και τις ανάγκες της κοινότητας.

Θα χτιστούν 12 κατοικίες ικανές να φιλοξενήσουν 50 κάτοικους .

Η ακριβή τοποθεσία της εγκατάστασής τους θα αποφασιστεί απο τους ίδιους τους κατοίκους έπειτα απο σχετική μελέτη με τους αρχιτέκτονες μηχανικούς .

Στο χωριό θα υπάρχουν τα εξής παρακάτω εργαστήρια , κατασκευές cob και yurt .
Α) Μεταποίησης , επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων ,

που θα αξιοποιούν την πρωτογενή αγροτική παραγωγή .

Εδώ θα παρασκευάζονται και θα τυποποιούνται σάλτσες, γλυκά , κομπόστες , αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά , παστέλια ,γενικότερα τρόφιμα ,

αλλά και αφεψήματα ,σαπούνια , κηραλοιφές και άλλα .
Β) Μηχανουργείο και ξυλουργείο .

Εδώ θα κατασκευάζονται και θα επισκευάζονται εργαλεία

και γενικότερες πρακτικές  κατασκευές ,

χρηστικά αντικείμενα μηχανήματα κ.τ.λ.
Γ)Εργαστήριο χειροτεχνίας και τέχνης .
Εδώ θα μπορούν οι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν

και να οργανώσουν και σχετικά σεμινάρια

Κοινόχρηστοι χώροι
Α)Κουζίνα – χώρος εστίασης

Β)Πλυσταριό

Γ)Υπαίθριο θέατρο- χώρος δραστηριοτήτων
Δ)Ξενώνας φιλοξενίας
Ε) Θεραπευτικό κέντρο
ΣΤ)Εκπαιδευτικό κέντρο
Ζ)Γραφείο διαχείρισης και γραμματείας

Η)Τουαλέτες επισκεπτών

Αποθήκες κεντρικής εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης
Αποθήκη εργαλείων και υλικών
Αποθήκη ζωοτροφών
Αποθήκη τροφίμων-κελάρι

Στάβλοι
Στάβλος ζώων διαμορφωμένος έτσι ώστε κάθε είδος να έχει τον δικό του χώρο ,

και να κάνει εύκολο το μάζεμα της κοπριάς .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s