Η οικιακή παραγωγή βιοντίζελ

Η οικιακή παραγωγή βιοντίζελ εμφανίζει αρκετά πλεονεκτήματα: Συνήθως κοστίζει λιγότερο από 50 λεπτά το λίτρο για να παρασκευασθεί, εξαφανίζει τις επισκέψεις στο βενζινάδικο και γίνεται ένα ωραίο χόμπι.

Φτιάχνω βιοντίζελ στο γκαράζ μου για περίπου 2 χρόνια με εξοπλισμό που έφτιαξα μόνος μου ακολουθώντας οδηγίες που βρήκα δωρεάν στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας χρησιμοποιημένο φυτικό λάδι το οποίο παίρνω δωρεάν από ένα εστιατόριο της γειτονιάς μου. Όπως όλοι οι κατ’ οίκον παραγωγοί βιοντίζελ, ξεκίνησα αυτή τη βιο-περιπέτειά μου φτιάχνοντας μικρά δείγματα βιοντίζελ στην κουζίνα μου.

Οτιδήποτε κι αν κάνετε κατά την παραγωγή βιοντίζελ μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Θα πρέπει να χειριστείτε θερμό λάδι, μεθανόλη (η οποία είναι δηλητηριώδης και ίσως θανατηφόρα αν καταναλωθεί, αν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας ή αν αναπνέετε τους ατμούς της), υδροξείδιο του νατρίου (NaOH, το οποίο είναι δηλητηριώδες και διαβρωτικό αν καταναλωθεί ή εισπνευσθεί και θα σας προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα σας γρήγορα αν έρθει σε επαφή μαζί του).

Πάντα να φοράτε γάντια βαρέως τύπου, ειδικά για χημικές εργασίες, προστατευτικό στα μάτια και μάσκα για τη σκόνη (dust mask) καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Όσον αφορά τη μεθανόλη ούτε η αντιασφυξιογόνος μάσκα μπορεί να σας προστατεύσει από την αναθυμιάσεις.

Πάντα να ελαχιστοποιείτε τον χρόνο που διατηρείτε μη σφραγισμένο οτιδήποτε περιέχει μεθανόλη. Κυριολεκτικά, να κρατάτε την αναπνοή σας για τι λίγες στιγμές που δουλεύετε με ανοικτά δοχεία μεθανόλης. Πάνω απ’ όλα χρησιμοποιήστε την κοινή λογική.

Το βιοντίζελ είναι απλά ζεσταμένο φυτικό λάδι με methoxide (μεθανόλη + NaOH). To NaOH στο methoxide διασπά το φυτικό λάδι και επιτρέπει σε ένα μόριο μεθανόλης να συνδεθεί εκεί όπου ήταν ένα μόριο γλυκερίνης (η μεθανόλη και η γλυκερίνη είναι και οι δύο αλκοόλες). Όταν η αντίδραση τελειώσει, η σκούρα γλυκερίνη κατακάθεται στον πυθμένα, ενώ το ελαφρύ βιοντίζελ ανεβαίνει στην επιφάνεια.

Ακολουθεί ό,τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα δείγμα βιοντίζελ στο σπίτι:

 • Εξοπλισμός ασφάλειας όπως προαναφέρθηκε
 • 1 λίτρο παρθένο μη χρησιμοποιημένο φυτικό λάδι (μη hydrogenated)
 • 1 δοχείο “Red Devil Lye” στεγνό καθαριστικό. Είναι πολύ κοντά στο καθαρό NaOH και είναι ιδανικό για την παρασκευή μικρών δειγμάτων βιοντίζελ. Αν δεν μπορείτε να βρείτε Red Devil Lye, απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία χημικών προϊόντων και αναζητήστε NaOH.
 • 1 δοχείο “HEET” αντιπηκτικό διαθέσιμο στα περισσότερα καταστήματα αξεσουάρ αυτοκινήτων. Το HEET είναι κοντά σε 100% καθαρή μεθανόλη. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε απευθυνθείτε σε κατάστημα που πουλάει καύσιμα για τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα και ζητήστε μεθανόλη.
 • 1 μεγάλο γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι, τουλάχιστον 1.5 λίτρο
 • 1 μικρό γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι, τουλάχιστον 0.5 λίτρο
 • 1 γυάλινο (όχι πλαστικό) μετρητικό δοχείο (τουλάχιστον 250 ml)
 • Μία ζυγαριά με κλίμακα σε γραμμάρια
 • 1 χωνί
 • 1 θερμόμετρο
 • 1 μικρή χάρτινη θήκη για κέικ

Αυτή η συνταγή λειτουργεί μόνο για παρθένο φυτικό έλαιο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε την παραγωγή ενός δείγματος από χρησιμοποιημένο λάδι διαβάστε τις πηγές που παρατίθενται στο τέλος του άρθρου. Θα πρέπει να περάσετε από μια διαδικασία τιτλοδότησης, δηλαδή καθορισμού της ελάχιστης απαραίτητης ποσότητας NaOH.

Πώς θα φτιάξετε methoxide

 1. Καταρχάς πηγαίνετε σε ανοικτό χώρο. Θα πρέπει να βρίσκεστε σε καλά αεριζόμενη περιοχή. Μετρήστε 250ml μεθανόλης. Ρίξτε τη στο μικρό γυάλινο δοχείο και σφραγίστε το.
 2. Μετρήστε 6 γραμμάρια NaOH. Προσέξτε να μην έρθει σε επαφή με οτιδήποτε πλαστικό ή οτιδήποτε ζωντανό συμπεριλαμβανομένου και εσάς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χάρτινο περιτύλιγμα του κέικ πάνω στη ζυγαριά για να κρατήσετε το NaoH εάν είναι απαραίτητο. Η αλισίβα (NaoH) έχει την τάση να προσκολλάται σε οτιδήποτε.
 3. Ανοίξτε το σφραγισμένο δοχείο μεθανόλης και ρίξτε μέσα προσεκτικά το NaOH. Σφραγίστε  ξανά το δοχείο.
 4. Ανακινήστε απαλά το δοχείο ώστε να διαλυθεί το NaOH στη μεθανόλη. Αυτό μπορεί να πάρει μερικά λεπτά. Το δοχείο πιθανότατα να θερμανθεί ελαφρά. Αυτό είναι φυσιολογικό. Θα δημιουργηθεί επίσης μικρή πίεση εντός του δοχείου. Ανοίξτε απαλά και προσεκτικό το πώμα του δοχείου ώστε να αεριστεί χωρίς όμως να αναπνεύσετε τους ατμούς.
 5. Αφήστε το δοχείο σε εξωτερικό χώρο για την ώρα, αλλά όχι στον ήλιο

Κατασκευή Βιοντίζελ

 1. Ξεκινήστε θερμαίνοντας το λίτρο του φυτικού ελαίου στους 60-62 βαθμούς Κελσίου στην κουζίνα ή προσεκτικά στο φούρνο μικροκυμάτων
 2. Ρίξτε το θερμό λάδι στο μεγάλο γυάλινο δοχείο χρησιμοποιώντας το χωνί αν είναι απαραίτητο
 3. Πάρτε το δοχείο με το λάδι και το χωνί σε εξωτερικό χώρο. Προσεκτικά αλλά γρήγορα ρίξτε το methoxide στο λάδι χρησιμοποιώντας το ίδιο χωνί. Σφραγίστε το δοχείο ξανά.
 4. Αφού βεβαιωθείτε ότι το δοχείο είναι εντελώς σφραγισμένο, ανακινήστε το μείγμα δυνατά για 20-25 δευτερόλεπτα.
 5. Τοποθετήστε το δοχείο σε μια καλά φωτισμένη περιοχή και παρακολουθήστε τη μαγεία της αλλαγής!

Μεγέθυνση

Θα διαπιστώσετε αμέσως (ίσως ακόμη και από τη στιγμή της ανακίνησης) ότι το μείγμα παίρνει ένα πιο σκούρο χρώμα από το γνήσιο λάδι. Αυτά είναι τα σκούρα μόρια της γλυκερίνης που αποχωρίζονται από τα αρχικά μόρια του φυτικού ελαίου με τη βοήθεια της αλισίβας (ΝaOH). Μετά από μερικά λεπτά, θα αρχίσετε να βλέπετε τη γλυκερίνη να κατακάθεται στον πυθμένα του δοχείου.

Μέσα σε μία με δυο ώρες, αν όλα έχουν πάει καλά, η γλυκερίνη θα πρέπει να έχει διαχωρισθεί και θα πρέπει να υπάρχουν δύο διακριτά στρώματα στο δοχείο: σκούρα γλυκερίνη στον πυθμένα (20-25% του όγκου), και ένα νεφώδες στρώμα στην κορυφή, το βιοντίζελ!

Πλύση του βιοντίζελ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατευθείαν το βιοντίζελ που φτιάξατε; Δεν θα ήταν καλή ιδέα. Ο λόγος που το στρώμα του βιοντίζελ είναι νεφελώδες είναι ότι περιέχει ακόμη εναπομένουσα αλισίβα (NaOH) και άλλες ακαθαρσίες. Παρόλο που μερικοί κατ’ οίκον παραγωγοί το χρησιμοποιούν με αυτή τη μορφή, οι περισσότεροι επιλέγουν μερικά ακόμη βήματα επεξεργασίας για την «πλύση» του βιοντίζελ από αυτές τις ακαθαρσίες πριν το χρησιμοποιήσουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s